Aktualno

%D
dni
%H
ur
%M
minut
%S
sekund

Sara Isaković: O pomenu športa pri identiteti in premagovanju izzivov

objavljeno9. 7. 2024

Saro Isakovič danes poznamo kot najuspešnejšo slovensko plavalko vseh časov in dobitnico srebrne olimpijske kolajne. V nedavnem Triglav Lab podkastu Odkrito o skritem se je z voditeljico Kayo Solo prednostno pogovarjala predvsem o iskanju notranjega miru in moči pri doseganju ciljev, se dotaknila vprašanja o teku kot obliki meditacije ter poudarila prednosti dogodkov, kot je Triglav tek.

Sara Isaković, ki je svojo profesionalno športno kariero zaključila pri le 26. letih, se danes posveča delu na področju performance psihologije (psihologija zmogljivosti), kjer ji prav njene izkušnje, pridobljene tekom športne kariere, omogočajo uspešno učenje vrhunskih športnikov, glasbenikov in poslovnežev pri izvedbi optimalnih nastopov v stresnih položajih.

 

Poudarja pomen prilagodljivosti in razvijanja potencialov na različnih področjih. »Ne glede na to, kam smo šli, katero šolo sem obiskovala, sem se znašla. Tudi šport te tega nauči. Zato mlade ves čas spodbujam, da morajo svoje potenciale razvijati na raznolikih področjih in imeti tudi plan B,« je dejala.

 

Opozorila je tudi na izzive, ki jih mladim prinašajo družbena omrežja ter izpostavila pomen čuječnosti in meditacije pri premagovanju stresa. Predstavila je tehniko, ki lahko pomaga v stresnih položajih in poudarila, da je ključ do zdravega življenja v zdravem odnosu do sebe in sprejemanju lastne vrednosti.

 

Meni pa, da je pri zdravi samopodobi mladih še kako ključna vloga staršev. Pove, da moramo: "Že od malih nog ustvariti varno okolje, kjer je otrok viden, slišan, spoštovan, cenjen. Nekateri starši to otrokom težko dajejo, ker so preobremenjeni, niso dovolj čuječi - prisotni s sabo in bližnjimi in težko vzpostavijo stik s svojim otrokom." Odličen način povezovanja med starši in otroci je skupna športna aktivnost. Ena izmed njih je lahko tudi Triglav tek, ki vsako leto septembra poteka v idilični okolici protokolarnega parka Brdo.

 

Vabljeni k poslušanju celotne epizode O samopodobi, telesu in uspehu s Saro Isaković, tukaj.