Aktualno

%D
dni
%H
ur
%M
minut
%S
sekund

S Triglav tekom v skrivnostni svet posestva Brdo

objavljeno12. 4. 2023

Triglav tek je edini športni dogodek, ki odpira vrata parka in posestva Brdo pri Kranju, nadzorovanega območja naravnih vrednot. Na tekaških stezah, ki se vijejo skozi dih jemajočo naravo, je vsak kilometer še lepši.

Če oklevate s prijavo na 11. Triglav tek, ki bo 9. septembra na Brdu pri Kranju, vas bo morda prepričalo nekaj podatkov o edinstvenem posestvu, po katerem so speljane tekaške steze.

 

Območje protokolarnega objekta Brdo pri Kranju je razdeljeno na tri dele. Najmanjši, v katerega sodi vstopni del s hotelom, je vedno dostopen. Drugi, parkovni del s površino 70 hektarjev, je dostopen vsem s plačilom vstopnine za ogled parka, če ni zaprt zaradi protokolarnega dogodka. Tretji, največji del s površino 400 hektarjev, je nadzorovano območje, zato je vstop vanj mogoče le pod vodstvom in nadzorom.

 

Park in posestvo Brdo s svojimi naravnimi vrednotami ležita v zaledju znamenitega renesančnega gradu, zgrajenega v začetku šestnajstega stoletja. Kar sedem desetin posestva Brdo zavzemajo gozdovi, ki so zaradi izrazito poudarjene estetske funkcije razglašeni za gozdove s posebnim namenom. Prevladuje rdeče borovje, ki mu je na globljih tleh primešano smrekovje, v hladnejših legah bukovje in v toplejših hrastovje.

 

Medtem v grajskem parku uspeva danes 45 vrst bolj ali manj eksotičnih dreves. K drevoredom, otokom grmovja in cvetličnim gredam sodijo tudi sprehajalne poti, grajske in spremljevalne stavbe, toda v osrčju zanimanja sprehajalcev sta grajska ribnika, ki utripljeta kot levi in desni prekat. Največje naravovarstveno bogastvo pa se skriva na grajskem podstrešju, kjer je nastanjena porodniška naselbina malega podkovnjaka, netopirja, ki uživa koristi tako državne kot evropske naravovarstvene skrbi.

 

Tradicionalni Triglav tek vam nedvomno odpira vrata v edinstveno okolje. Vijugali boste po gozdu, med travniki, ribniki, lužami in potoki. Naj vas ne preseneti, če boste srečali kakšno žival, denimo srno ali jelena.

 

Na eno od tekaških preizkušenj se lahko prijavite na tej povezavi.