Zakaj naj zavarujem pametni telefon?

Zaradi pogoste uporabe je vaš pametni telefon v nevarnosti, da se poškoduje.

Ne glede na to, ali prisegate na Android ali na iOS, je vaš pametni telefon za vas najbrž nepogrešljiv. Če ste zanj odšteli več sto evrov, kolikor stanejo najnovejši GSM aparati, se morda sprašujete, ali ga lahko zavarujete. Dobra novica je, da ga lahko. Pojasnjujemo vse, kar morate vedeti o zavarovanju mobitela.

Zakaj zavarovati pametni telefon?

Pametni telefon že nekaj časa ni zgolj telefon, temveč računalnik v malem. Postal je vaš nepogrešljiv sopotnik, kamorkoli greste. Ker ga uporabljate tako pogosto, je v večji nevarnosti, da se poškoduje.

 

Zato ne presenetijo podatki o najbolj pogostih poškodbah pametnih telefonov, ki jih je pokazala raziskava družbe Kelton Research o zaščiti pametnih telefonov:

 

  • 37 % uporabnikov je opraskalo ekran,
  • 29 % jih je po napravi polilo pijačo,
  • 29 % uporabnikom je telefon padel po stopnicah,
  • 20 % uporabnikom pa je pametni telefon padel celo v straniščno školjko. 

 

Tudi izbira, kateri telefon kupiti je v poplavi možnosti težka. Nakup telefona, ki ga številni uporabljate za zasebne in poslovne namene pa pomeni  precejšen izdatek.

 

Proti določenim nevarnostim, kot so poškodbe ali tatvine, je torej smiselno skleniti ustrezno zavarovanje.

 

Strokovnjaki na SI-CERT-u, slovenskem centru za posredovanje pri omrežnih incidentih, poudarjajo pomembnost zaščite vaših podatkov na pametnem telefonu.

 

Kako zavarovati pametni telefon?

V Zavarovalnici Triglav imamo v svoji ponudbi tudi zavarovanje mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov ipd.

 

Na voljo imate več možnosti:

 

Paketno zavarovanje DOM

Če imate sklenjeno paketno zavarovanje DOM, potem je vaš pametni telefon doma zavarovan za škodo, ki nastane v primeru požara ali vloma.

 

Z razširitvijo paketnega zavarovanja DOM lahko vključite tudi kritje za škode zaradi strojelomnih rizikov – torej za mehanske poškodbe telefona in indirektnega udara strele vanj.

 

V sklopu paketnega zavarovanja stanovanjskih premičnin, kamor spada tudi pametni telefon, so tveganja zelo podobna tveganjem, ki so krita po paketu DOM.

 

Zavarovanje elektronske opreme

Za celovitejšo zaščito svojega mobilnega telefona lahko poskrbite tudi z zavarovanjem elektronske opreme. S tem zavarovanjem lahko sicer zavarujete tudi tablični računalnik, tablico, pametno uro ali pametno zapestnico, kamero, fotoaparat, prenosno navigacijsko napravo in podobno prenosno elektronsko opremo.

 

Zavarujete lahko pametni telefon, ki ni starejši od enega leta, pogoj pa je, da ob sklenitvi omogočite pregled telefona in predložite račun zanj.

 

Zavarovanje krije uničenje, poškodovanje ter krajo in velja na območju Evrope. Območje kritja lahko razširite tudi na območje celega sveta.

 

Premija zavarovanja je odvisna od vrednosti telefona, zavarovanje pa se lahko sklene le na dejansko vrednost, kjer se upošteva amortizacija oziroma zastarelost naprave.

 

Vključena je tudi fiksna soudeležba zavarovanca oziroma franšiza, ki je določena v skladu z vrednostjo prenosne elektronske naprave, ki se zavaruje.

 

Kaj pomeni in kako se računa amortizacija?

Prenosne elektronske naprave so naprave s kratko pričakovano življenjsko dobo, zato znaša višina letne amortizacije (zastarelost) minimalno 25 % nove nabavne vrednosti letno. Če se vaš pametni telefon uniči ali vam ga odtujijo, zavarovalnica krije strošek nakupa novega, ki je zmanjšan za znesek amortizacije ter fiksne soudeležbe oziroma franšize zavarovanca.

 

Če kupite nov telefon za 1.000 EUR, bo po enem letu vreden največ 750 EUR (v enem letu izgubi vsaj 25 % vrednosti), po drugem letu največ 500 EUR.

 

Zavarovalno kritje lahko razširite z zavarovanjem amortizacije pri delnih škodah. Delne škode so poškodbe telefona, ki se jih da odpraviti s popravilom, torej ne gre za odtujitev ali popolno uničenje telefona. V tem primeru bo zavarovalnica krila dejanski strošek popravila zmanjšan za znesek fiksne soudeležbe zavarovanca, vendar največ do dejanske vrednosti celotne naprave.

 

Zavarovanje mobilne opreme Telekom Slovenije

Tisti, ki imate sklenjeno veljavno naročniško razmerje pri Telekomu Slovenije, lahko ob nakupu nove mobilne naprave sklenete tudi zavarovanje proti nepredvidljivim dogodkom, ki niso kriti z garancijo proizvajalca.

 

Velja pa, da zavarovanje lahko sklenete le za nove mobilne naprave. Obseg zavarovalnega kritja je odvisen od izbranega zavarovalnega paketa:

 

  • Osnovni paket krije vse vrste nenamernih poškodb (npr. padci, udarci, poškodbe, ki jih povzroči stik s tekočino) in zlonamerne poškodbe, ki jih povzročijo tretje osebe.
  • Plus paket poleg omenjenih najpogostejših poškodb nudi še zavarovalno kritje, odtujitve telefona zaradi vloma ali ropa, kritje za nepooblaščeno uporabo naprave kot posledico vloma ali ropa in podaljšano garancijo med 12. in 24. mesecem izključno za izdelke Apple.
  • Premium paket poleg kritij, ki so vključena v Plus paket vključuje tudi  kritje, če vam mobilno napravo odtuji žepar kot tudi če jo potem ta nepooblaščeno uporablja.

 

Višina zavarovalne premije je odvisna od izbire zavarovalnega paketa in vrednosti naprave ob nakupu.

 

Zavarovanje telefona iPhone

Uporabniki pametnega telefona z iOS operacijskim sistemom lahko svojo napravo ob nakupu pri podjetju Epl dodatno zavarujete za primer strojeloma, mehanskega loma, vlomske tatvine, ropa ipd. Zavarujete lahko vse iPhone telefone do vrednosti 1.500 evrov.

 

Razlogov ZA in možnosti KAKO je torej veliko. Zato ni izgovorov, da ne bi poskrbeli za varno in brezskrbno uporabo svojega pametnega telefona.

 

Zagotovo poznate prijatelja, ki bi mu ta nasvet koristil. Delite ga in poskrbite, da bo vaš prijatelj še naprej dosegljiv na svojem pametnem telefonu.

drobni tisk, paketno zavarovanje DOM, zavarovanje premičnin, sklepanje zavarovanj, škodni primer