Video: Adventni venčki so lahko tudi nevarni

V posnetku si oglejte, kako pogasiti adventni venček.

Za mnoge ni pravega vzdušja brez prazničnega okrasja. A prav različni okraski, med njimi tudi adventni venčki, so lahko krivi za izbruh požara doma. Zakaj zagori, kako se plamenom izogniti in kako pogasiti goreč venček, preberite v nadaljevanju in si oglejte v posnetku.

Sveče na adventnem vencu, za nekatere priljubljena praznična dekoracija, v decembru pričarajo veselje in pričakovanje pred prazniki. Po spletu nesrečnih okoliščin pa lahko povzročijo požar z manjšo ali večjo materialno škodo.

 

Če družini požar uspe pogasiti pravočasno, prazniki pustijo najmanj grenek priokus. Tako se je nekega božičnega večera pripetilo družini Sedminek Črnigoj.

 

»Otroka sta se odločila, da bosta Božička počakala na kavču v dnevni sobi. Odigrala sem vlogo Božička in odšla v garažo po darila. Preden sem se vrnila v stanovanje, sem na vrhu stopnic zagledala oranžno-rdečo svetlobo. Pritekla sem v prostor in videla, da na mizi do stropa gori adventni venček,« je povedala Črnigojeva.

 

V posnetku si oglejte, zakaj adventni venček zagori in kako boste najbolj učinkovito preprečili tak požar.

 

 

Nevarni so tako plastični kot naravni

Črnigojeva je ob pogledu na goreči venček zakričala ime moža, ki je ta čas spal. Nato pa je pogumno prijela venček, ga odnesla nekaj metrov do umivalnika in ogenj uspešno pogasila pod vodo. Na srečo se ni poškodovala niti se plameni niso razširili, saj je venček iz sicer naravnih materialov stal na pladnju.

 

Vejevje in smrekove vejice se vnamejo že pri 250 stopinjah Celzija, plamen sveče pa jih ima okoli 800.

 

Razlika je, ali je adventni venček naraven ali plastičen. Suh naravni venček se bo namreč vnel in zgoreval hitreje od plastičnega.

 

»Požarno zelo nevarno pa je tudi umetno rastlinje. Sestavljeno je iz gorljive plastike, ki med gorenjem kaplja in tvori veliko dima. To pomeni, da med gorenjem lahko hitreje vname preprogo, mizo ali druge vrste snovi, ki so pod venčkom,« je pojasnil dr. Aleš Jug, namestnik predsednika Komisije za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije.

 

Pazljivo z nizkocenovnimi lučkami na novoletnih jelkah

A nič manj niso nevarni niti novoletne jelke in njihovo okrasje. Po izkušnjah dr. Juga so prav lučke statistično najpogostejši vir vžiga novoletne jelke.

 

»Navadne barvne žarnice z žarilno nitko ne sodijo v bližino gorljivega okrasja ali na smrekico. Druga nevarnost je požar, ki nastane zaradi električnega vodnika, ki povezuje novoletne lučke. Še posebej nevarni so nizkocenovni izdelki s tankimi električnimi vodniki, ki se pregrejejo, če so lučke dalj časa vključene,« je opozoril strokovnjak za požarno varnost.

 

Zagorijo lahko vsi okraski, ki so v bližini vira vžiga, najbolj pa tisti iz naravnih materialov, na primer suhega rastlinja, vejevja, storžev, papirja in vate.

 

Zaradi velikosti plamena in hitrega požarnega preskoka na okoliške predmete so požari na novoletnih jelkah nevarnejši od gorečih venčkov.

 

Enako kot pri venčkih požarno nevarnost jelk ločimo po materialih, iz katerih so te narejene. Tako bo podobno kot pri venčkih naravna jelka hitreje zgorevala in vnela tudi bližnje predmete. Pri umetni jelki pa je odvisno, iz česa je narejena.

 

»Umetne jelke so dveh vrst. Najbolj prodajane so sestavljene iz gorljive plastike. Druga vrsta jelk pa ima v sicer plastičnih materialih t. i. zaviralce gorenja. Te bodo gorele ob prisotnosti zunanjega vira vžiga, na primer plamena sveče, sicer pa ne,« je dodal dr. Jug.

 

Največ požarov doma je prav decembra

Praznični december je po podatkih Zavarovalnice Triglav v primerjavi z drugimi meseci v letu požarno bistveno nevarnejši. V decembru je namreč skupno število škod višje, kot sicer znaša mesečno povprečje leta.

 

Kako preprečiti, da adventni venček zagori?

A s pravilnim ravnanjem se da preprečiti, da bi imeli pokvarjene praznike. Tako je po nasvetu dr. Juga pomembno že, kam in kako v stanovanje postavite adventni venček s svečami in smrečico z lučkami:

 

  • najmanj en meter od peči, štedilnikov, luči, električnih radiatorjev, okenskih zaves in drugih gorljivih snovi, na primer omar;
  • nikoli ob edini izhod iz prostora ali tako, da se venček ali smrečica lahko prevrne; to je še posebej pomembno, če imate doma hišne ljubljenčke;
  • adventni venčki naj bodo na negorljivi podlagi, namesto svečk je varneje, če uporabljate lučke na baterije;
  • če uporabljate svečke, pa jih redno menjavajte, preden pogorijo do dna;
  • morebitne svečke naj bodo v negorljivih podstavkih (na primer steklenih), ki naj bodo tako visoki, da plamen ne more zajeti zelenja ali okrasja v bližini; Priporočljivo je tudi, da venček iz naravnega materiala pred prižiganjem sveč zmočite z vodno prho. 
  • Svečke ali lučke na adventnem venčku oziroma smrečici pa naj gorijo le, če ste v bližini.

 

Gasilni aparat naj bo vedno na dosegu roke

Družina Sedminek Črnigoj bi si lahko prihranila veliko dela, ki ga je imela s čiščenjem voska s tal in sesanjem saj, že če bi njeni člani za gašenje venčka uporabili gasilni aparat.

 

»Imamo vzorčnega od Zavarovalnice Triglav, ampak smo ga že pred časom pospravili pod stopnice. V tistem trenutku nisem pomislila nanj, bi mi pa takrat zelo koristil,« je priznala Črnigojeva.

 

Pri družini Sedminek Črnigoj se je ob stiku plamena sveče z vejicami venčka razplamtel začetni požar, ki ga lahko uspešno pogasite v večini primerov.

 

Tudi za uspešno gašenje požarov na novoletni jelki je pomembno, da imate v bližini gasilnik. Najprimernejši so gasilniki na peno ali vodno meglo, ki uspešno pogasijo tudi lučke pod napetostjo, pri gašenju pa delajo najmanj škode, priporoča dr. Jug.

 

Pomembno je, da znate oceniti, kdaj ogenj še lahko gasite sami. »Po vžigu jelke bo požar hitro napredoval po višini in oddajal veliko toplote. S tem se bodo vnele gorljive snovi ob jelki. Požar je tako lahko že kmalu neobvladljiv, tudi če ga gasite z gasilnikom,« navaja dr. Jug.

 

Oglejte si še, kako zagori olje v ponvi in kako ga pravilno pogasiti, da ne povzročite še večje škode.

družina, varnost doma, popravila, nepremičnine, varnost doma, požarna varnost, zavarovanje doma, domska asistenca, preventiva, prosti čas, video
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.