Aktualno

%D
dni
%H
ur
%M
minut
%S
sekund

Naj vas možnost poškodb ne odvrne od teka

objavljeno16. 6. 2022

Radi tečete, a ste bili zaradi tekaških mitov v dvomih, ali je to pravi šport za vas? Na dogodku v digitalnem centru Triglav Lab sta kineziolog Uroš Kožar in biatlonec Jakov Fak razjasnila nekaj najpogostejših zmot in resnic o teku, ki je ena najpreprostejših aktivnosti. »Če se je lotimo narobe, lahko škodimo svojemu zdravju. A pozitivni vplivi teka vsekakor prekašajo negativne,« je poudaril Kožar.

Kineziolog in tekaški trener Uroš Kožar je med drugim pojasnil, da je pri teku pomembna postopnost, sicer škodimo kolenom. Ovrgel je trditev, da tek po asfaltu škodi, saj je vse odvisno od tega, ali se teka lotimo na pravi način in z ustrezno tehniko. »V primeru musklfibra pa brez panike,« je pomiril in dodal, da je mišica, ko musklfiber mine, celo močnejša in odpornejša.

 

Kožar je prikazal tudi vaje, ki lahko pomembno zmanjšajo možnost poškodb pri teku. Kako jih pravilno izvajati, si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Zakaj rad teče, je na dogodku, ki si ga v celoti lahko ogledate na tem mestu, povedal tudi vrhunski športnik Jakov Fak. Za našega vrhunskega biatlonca je vsaka priložnost, da se giba v naravi, praznik za njegovo dušo in telo. Fak je tudi dolgoletni ambasador Triglav teka.

 

Na Triglav tek se lahko tudi letos pripravljate na brezplačnih tekaških vadbah, ki pod vodstvom izkušenih trenerjev potekajo v 9 slovenskih krajih. Na vadbe se lahko prijavite na tej povezavi.