Bi se radi podali v ferato z otroki?

Nasveti gorskega reševalca, da bo feratanje z otroki varno.

Plezanje, vponke, čelada ... Plezanje po feratah se sliši vznemirljivo in adrenalinsko. A na feratanje se je treba dobro pripraviti, še posebej, če na ferato želite popeljati otroke. Nasvete smo poiskali pri gorskem reševalcu GRS Škofja Loka in gorskemu vodniku Mitji Kovačiču. 

Ferate za začetnike in ferate za izkušene

Najprej pojasnimo, kaj so ferate. Čeprav imajo z obojim veliko skupnega, ferate ne smemo mešati z zelo zahtevnimi planinskimi poti in ne s plezalnimi smermi v naravnih stenah, na katere se lahko podajo le športni plezalci ali alpinisti. Ferate so športni objekti v naravi, na katerih se oseba giblje s pomočjo klinov, skob in jeklenic, ki so napeljane po celotni dolžini poti. Ob tem uporablja samovarnovalni komplet in drugo opremo.

 

Če s faratanjem sami še nimate izkušenj, je najbolje, da se za prvič podate na ferato z gorskim vodnikom ali v organizaciji različnih društev, ki organizirajo tečaje feratanja.

 

Zahtevnost ferat se označuje z velikimi tiskanimi črkami. A pomeni lahko ferato, B zmerno, C in D sta zahtevni, E in F pa pomenita ekstremno zahtevno ferato. Preden se odločite, na katero ferato se podate, preverite ne le zahtevnost, pač pa tudi traso in si oglejte dosegljive fotografije na spletu.

 

1. Kdaj z otrokom v ferato?

Gorski reševalci priporočajo, da se z otroki, če sami niste vešči in tudi otroci še nimajo izkušenj s hojo po zahtevnejših planinskih poteh, ne lotite feratanja do otrokovega 12. leta starosti. Začnite s feratami stopnje A in B, če pa bo vam in vašim otrokom feratanje všeč, pa lahko nadaljujete z zahtevnejšimi, stopnje C in morda tudi D.

 

Za otroke so primerne:

 • Ferata Mojstrana – Aljaževa pot (zahtevnost B),
 • Družinska ferata pod Prestreljnikom na Kaninskih podih (krožna pot, zahtevnost A)
 

Kasneje pa tudi:

 • Ferata Mojstrana – Pot mojstranišlih veveric (zahtevnost C/D)
 • Ferata Hvadnik (zahtevnost B/C)

 

2. Kako se na feratanje pripraviti?

Feratanje je tako telesno kot psihično zahtevno. Obremenjene so predvsem mišice in sklepi ramenskega obroča, potrebna je večja moč rok in zgornjega dela telesa. S poškodbo ali bolečinami zato ne smete v ferato kot tudi ne, če imate vrtoglavico.

 

Ker predstavlja feratanje telesni izziv, je lahko tudi psihično naporno. Otroci se različno odzivajo na zahtevne naloge. Nekaterim je všeč premagovanje ovir in jim to da še večji zalet ali celo objestnost, drugi se lahko telesnega napora ustrašijo.  

 

Svojega otroka najbolje poznate in zato veste, kaj bo v določenem trenutku najbolj potreboval: omejevanje in opozarjanje na nevarnost ali vzpodbujanje in motivacijo.

 

Poleg izbire ferate ustrezne stopnje zahtevnosti je pomemben tudi pravi čas obiska. Neposredno po dežju bo na skalah in klinih drselo, koncentracijo in vzdržljivost pa lahko načne tudi popoldansko sonce, če je ferata izpostavljena neposrednim sončnim žarkom.

 

V ferato se morate odpraviti spočiti. Pred feratanjem zaužijte energijsko bogato hrano ter se primerno hidrirajte.

 

3. Obvezna oprema za ferate

Za feratanje morate imeti testirano opremo:

 • plezalni pas s samovarnovalnim kompletom z dvema vponkama,
 • plezalno čelado,
 • dobre čevlje z narebranim podplatom; priporočljiv je vibram podplat,
 • športna oblačila, ki omogočajo neutesnjeno gibanje,
 • za zahtevnejše ferate tudi neskončna zanka za počivanje in
 • športne rokavice za lažji oprijem jeklenic.

 

Samovarovalni komplet ni namenjen počivanju. Zato ne smete nikoli visti na njem. Počitku je namenjena neskončna zanka, ki jo morate znati uporabljati.  

 

Samovarovalni komplet ne preprečuje padca, pač pa vas lahko obvaruje pred hujšimi posledicami padca.

 

 

4. Pravila gibanja v ferati

 • Na jeklenico se je treba pripeti z obema vponkama samovarovalnega kompleta. Ko pridete do konca raztežaja – to je mesta, kjer je vpeta jeklenica v skalo – najprej odpnete in takoj pripnete eno vponko na nov raztežaj, nato pripnete še drugo vponko.

 

 

 

Nikakor se ne sme zgoditi, da vam ostaneta v roki obe vponki.

 

 • Vponki vedno vpenjajte od spodaj oziroma tako, da sta obrnjeni od skale.
 • Na enem raztežaju jeklenice je lahko vpet le en plezalec.
 • V vertikalnem položaju mora biti med dvema plezalcema vsaj en prost raztežaj. 
 • Če plezate z otroki, je najbolje, da ena odrasla oseba pleza pred otrokom oziroma otroki, druga pa za otroki. Če pleza le ena odrasla oseba, je bolje, da pleza za otrokom.

 

5. Kaj pa, če ne gre?

V ferati se ne morete obrniti. Ko pričnete plezati, ni poti nazaj. Zato morate pred feratanjem narediti vse, da se to vprašanje v ferati ne bo pojavilo. To razložite tudi otrokom, da bodo pripravljeni. Zato še enkrat preglejte točke od 1 do 4, oglejte pa si tudi posnetek z napotki Mitje Kovačiča.

 

 

Otroci morajo pridobiti čim več gibalnih izkušenj, najbolje v naravi. Plezanje na devo, tek čez drn in strn, igra in plavanje v morju ali jezeru so sestavni del otroštva. A straši so mnogokrat pretirano zaskrbljeni in zaščitniški zaradi morebitnih poškodb. Ključno je ravnovesje med tveganjem in varnostjo, pravi doc. dr. Tina Bregant, spec. pediater, spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine: »Če želimo otrokom omogočiti resnično otroštvo, cilj ne sme biti popolna odstranitev nevarnosti, ampak dovolj varno, a še vedno zanimivo in vznemirljivo otroštvo,« nadaljuje zdravnica v članku o najpogostejših poškodbah otrok in kako jih preprečiti.

 

Finančne posledice nezgode lahko omili Nezgodno zavarovanje Pazi name, ki poleg težjih poškodb krije tudi lažje poškodbe brez trajnih posledic, kot so zlomi, izpahi, opekline … in omogoča izplačilo nadomestila tako za lažje kot za težje poškodbe takoj, ko je iz zdravstvene dokumentacije razvidna poškodba oziroma diagnoza.

 

Fotografije v članku so bile posnete na dogodku Feratanje za družine z Očistimo gore in GRZS, 30. 5. 2021 v ferati Mojstrana.

očistimo gore, preventiva, pohodništvo, družina, otroci, prosti čas, zdravje, video, Nezgodno zavarovanje otrok in mladih
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.