Da vas ne odpihne

Preverite, kako se zavarovati pred močnim vetrom in preprečiti škodo.

Veter lahko že pri hitrosti 62 km/h povzroča škodo in je nevaren za ljudi. Zavarujte se pred močnim vetrom in preverite, kako ukrepati, če škoda vseeno nastane.

Slovenija zaradi svoje lege v zavetrju Alp sicer sodi med manj vetrovne dežele. Lokalni vetrovi navadno ne presežejo hitrosti 5 m/s oziroma 18 km/h. Izjeme pa so močnejši vetrovi, ki imajo lahko tudi rušilno moč. Ti so burja, tramontana, jugo in fen, ki lahko:
 

 • lomijo veje,
 • podirajo drevesa,
 • odkrivajo strehe,
 • trgajo električne napeljave,
 • povzročajo visoke valove in snežne zamete
 • ter celo ovirajo promet.

 

Najbolj nepredvidljiva in sunkovita je burja. Piha na Primorskem, Krasu in v zgornjem delu Vipavske doline. Tam je s sunki hitrosti okrog 200 km/h najmočnejša, pravijo na Agenciji RS za okolje. Piha vse leto, a najbolj pozimi, ko prinaša suh in mrzel zrak. Pred prihodom burje velikokrat sneži, zato so pogosti snežni zameti. 

 

Rekordni sunek burje na slovenskih tleh je imel hitrost 212,4 km/h. Izmerili so ga marca leta 2011 v Vipavski dolini na viaduktu Lozice na hitri cesti. Takrat so vremenoslovci za Primorsko izdali opozorilo najvišje stopnje. Močan veter je poškodoval strešne kritine, lomil drevesa, motena je bila preskrba z električno energijo, morje je poplavljalo, zaprti so bili ceste, vrtci in šole.

 

Zelo močni vetrovi se po vsej Sloveniji pojavijo tudi ob nevihtah. Tak veter je razmeroma kratkotrajen, a se lahko sprevrže v vrtinčast rušilni veter.

 

Močan veter pogosto spremlja tudi močno deževje. Preverite, kako se zavarujete pred nevihto.

 

Preden zapiha

Še preden vas aplikacija Triglav Vreme opozori na možnost močnega vetra, doma poskrbite za preventivo pred njegovimi uničujočimi posledicami:

 

 • Poskrbite, da bo streha vzdržala močan veter.
 • Negujte drevesa v vašem vrtu, da jih veter ne polomi ali izruje. Redno jih obrezujte, obirajte in odstranjujte suhe veje. Če se je drevo posušilo, ga pravočasno posekajte.
 • Namestite protivetrne mreže, ki varujejo pred močnimi sunki vetra. Predvsem v gorskem svetu lahko z njimi zaščitite terase, saj zmanjšujejo nihanje temperature. Kadar zapiha, vas namreč zazebe še hitreje, kot bi pričakovali glede na temperaturo zraka. Za to je kriva hitrost vetra.

 

Nekoč so v Ajdovščini in Vipavi strehe dodatno zavarovali tako, da so nanje položili kamne. Kamni oziroma kar skale pa že desetletja varujejo tudi Piran – piransko promenado ščitijo pred valovi, ki jih povzroča burja.

 

Poskrbite za varnost

Še preden veter dobi svojo polno moč, poskrbite za naslednje:
 

 • S teras, balkonov in vrtov odstranite vse lahke in lomljive predmete, kot so cvetlični lončki, igrače, stoli, da jih veter ne odnese.
 • Avto in kolo parkirajte v garažo.
 • Če nimate možnosti, da bi avto spravili v zaprt prostor, ga parkirajte stran od stavb, dreves in oglasnih panojev. Lahko bi ga poškodovali polomljene veje, podrti panoji ali predmeti, ki bi jih odneslo z zgradb.
 • Ostanite v zaprtih prostorih oziroma poiščite zavetje pred vetrom, če ste na prostem. Ob tem ne pozabite na domače živali, tudi mačke in psi naj bodo na varnem.
 • Zaprite vsa okna in vrata ter polkna, spustite tudi žaluzije, da preprečite prepih ali celo razbito okno.
 • Če morate kljub močnemu vetru iz hiše, se toplo oblecite, saj veter stopnjuje občutek mraza.
 • Pazite na predmete, ki jih po zraku nosi veter; še posebej nevarni so strešniki, ki jih lahko odnese s streh.

 

Spremljajte veter po državi z aplikacijo Triglav Vreme. Izberite področja v Sloveniji, za katera želite prejemati opozorila o vremenskih spremembah in nevarnostih.

 

V vetru na poti

Pozorno na delih cest, ki so izpostavljeni vetru – to so predvsem mostovi, viadukti in gorske ceste.


Kadar vozite v vetrovnem vremenu, upoštevajte naslednje:
 

 • Bodite pozorni na prometne znake, ki opozarjajo na nevarnost bočnega vetra z leve ali desne strani. Na moč vetra pa poleg slike stožca na trikotnem znaku opozarjajo tudi oranžno-beli stožci, ki plapolajo v zraku.


Znak za bočni veter z desne strani.
 

 • Volan držite trdno z obema rokama in ob nenadnih sunkih vetra vozilo obvladajte s sorazmernim pomikom volana v nasprotni smeri vetra.
 • Vozite zbrano in na primerni varnostni razdalji.
 • Izogibajte se prehitevanju. Sunek burje namreč zaobjame tako prehitevajoče kot tudi prehitevano vozilo, prikolice tovornih vozil pa lahko zanese na sosednji prometni pas. 
 • Še posebej bodite pozorni na vozila, ki jih veter lahko prevrne, na primer na tovornjake, avtobuse in vozila s počitniškimi prikolicami.
 • Upoštevajte zapore cest in bodite pozorni na nanose snega, predmetov, ki jih je na cestišče prinesel veter, ali celo na podrta drevesa.
 • Kadar parkirate, skušajte parkirati s prednjim delom avtomobila v smeri proti vetru. Tako sunek vetra ne bo poškodoval vrat vozila, ko jih boste odpirali. Med odpiranjem jih trdno držite.
 • Burja ali tramontana lahko na morju povzročita visoke valove. Vozila ne parkirajte na izpostavljenih delih obale, da ga valovi in kamenje ne zalijejo oziroma poškodujejo.

 

Kadar je veter premočan in je nevarno voziti, upoštevajte prepovedi vožnje za določena vozila. Če piha burja, na primorskih cestah velja:
 

 • prepoved vožnje za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do nosilnosti 8 ton ob hitrosti vetra 80–100 km/h;
 • prepoved vožnje za kamp prikolice, vsa vozila s ponjavami in hladilnike ob hitrosti vetra 100–130 km/h;
 • prepoved vožnje za kamp prikolice, vsa vozila s ponjavami, hladilnike in avtobuse ob hitrosti vetra 130–150 km/h;
 • za druga vozila velja ob hitrosti vetra 80–150 km/h omejitev hitrosti na 40 km/h;
 • prepoved vožnje za vsa vozila pa velja ob hitrosti vetra nad 150 km/h.

 

Če odpihne streho …

Preverite, kako ukrepati, če veter povzroči škodo, in katera zavarovanja jo krijejo.

 

1. Katero zavarovanje avtomobila krije škodo na avtomobilu, če veter podre drevo na vaše vozilo?

Avtomobil lahko zavarujete za primer viharja v sklopu kombinacije delnega kaska B, ki krije požarne nevarnosti in naravne nesreče. Delni kasko B tako krije škodo, ki jo na zavarovanem vozilu povzročijo požar, potres, direktni udar strele, nenadno zunanje toplotno in/ali kemično delovanje, eksplozija (razen jedrske), vihar, toča, snežni ali zemeljski plaz, poplava, hudourniška ali visoka voda.

Delni kasko B lahko sklenete le skupaj z zavarovanjem splošnega kaska ali zavarovanjem avtomobilske odgovornosti (AO).

 

2. Katero zavarovanje krije škodo, ki nastane, če veter podre drevo, ki pade na vrtno ograjo in jo poškoduje?

Tovrstno škodo krije paketno zavarovanje doma, če gre za viharni veter, ki je kot temeljna nevarnost vključena v vse tri pakete.

 

3. Kako je s kritjem škode, če veter skozi odprto okno zanaša dež, ki poškoduje parket?

Tovrstne škode ne krije nobeno zavarovanje, zato je tako pomembno, da ob napovedi vetra okna zaprete. Zavarovanje bi krilo zgolj škodo, ki bi nastala, če bi dež zamakal skozi okno, ki bi ga razbil vihar ali toča.

 

4. Z vaše strehe zaradi močnega vetra pade strešnik na sosedov avto in ga poškoduje. Kako je s kritjem?

Sosed lahko uveljavlja škodo iz svoje police splošnega avtomobilskega kaska.

 

5. Močan veter odkrije ali poškoduje streho, ali vam bo zavarovalnica krila škodo?

Ta nevarnost je vključena, če veter doseže hitrost viharnega vetra. Gre za eno izmed nevarnosti, ki je vključena v zavarovanje doma.

 

6. Kako močan veter se šteje za vihar?

Vihar je veter s hitrostjo najmanj 17,2 m/s ali 62 km/h. Šteje se, da je bil vihar, če je veter v kraju, v katerem je poškodovana stvar, lomil veje in debla ter poškodoval dobro vzdrževane zgradbe.

 

7. Kaj če zaradi močnega sunka burje izgubite nadzor nad vozilom in povzročite nesrečo?

Škoda, nastala na vašem vozilu, bo krita z zavarovanjem splošnega avtomobilskega kaska. Škoda, ki ste jo povzročili tretji osebi, bo krita z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti.

 

8. Kaj če se to zgodi vozilu s kamp prikolico v času, ko velja prepoved vožnje za vozila s kamp prikolicami? Bo zavarovalnica plačala škodo? Ali pa če niste upoštevali omejitve hitrosti, ki velja zaradi vetra?

Če škoda nastane na ustavljenem vozilu na območju prepovedi vožnje z vozilom, bo škoda na kamp prikolici in vozilu zaradi viharja krita z zavarovanjem delnega avtomobilskega kaska po B kombinaciji za vsako od teh vozil.

 

Zavarovalnica pa škode iz B kombinacije delnega kaska ne bo plačala, če vozite na področju prepovedi. Dolžnost voznika je, da upošteva cestno prometna pravila oziroma prepovedi, zato bi tu lahko govorili o škodi, nastali zaradi velike (grobe) malomarnosti uporabnika vozila. Škodo, ki bi jo takšno vozilo povzročilo drugi osebi, pa bi krilo zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Enako bi veljalo, če ne bi upoštevali omejitve hitrosti, ki velja zaradi vetra.

 

9. Močan veter je poškodoval vrata na avtu, ko ste jih odprli. Katero zavarovanje krije škodo?

Škoda na vratih vozila, ki nastane, ko jih odpremo in nam jih veter iztrga iz rok, je načeloma krita iz splošnega avtomobilskega kaska, vendar je potrebno vsak primer preučiti posebej.

 

Ob prijavi škode za vas lahko poiščemo tudi izvajalce

Ob škodi, nastali na objektu, vam Zavarovalnica Triglav omogoča hitro prijavo škode preko mobilne aplikacije i.triglav, telefona 080- 555-555 (24/7) ali elektronske prijave škode. Pomagamo vam tudi pri izbiri izvajalca storitve v sodelovanju s pogodbenimi partnerji – izvajalci krovskih del.

 

Naši pogodbeni partnerji na podlagi vaše prijave škode opravijo ogled škode, zavarovalnici posredujejo  ponudbo za odpravo škode in jo v skladu z navodili ter po odobritvi cenilne službe tudi odpravijo. Zato vam ni potrebno obiskovati zavarovalnice ali iskati izvajalcev del.

 

Prepovedi vožnje na primorskih cestah, po piha burja

vremenski pojavi, avto, varna vožnja, varnost doma, prijava škode, škodni primer, zavarovanje doma, avtomobilsko zavarovanje, nevihta
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.