Aplikacija Triglav Vreme: Da ne boste mokri

Aplikacija, ki vam jasno pokaže, kdaj bo več sonca.

Če vzamete dežnik, ko se odpravljate od doma, se pogosto zgodi, da ga ves dan zaprtega prenašate naokoli. Če ga ne, pa lahko hitro mokri stojite pod prvim nadstreškom in čakate, da dež mine. To se je zgodilo tudi Juretu, Nini, Luku in Goranu, ki so del ekipe Spletnega poslovanja na Zavarovalnici Triglav. Poiskali so rešitev in z novo aplikacijo Triglav Vreme poskrbeli, da bo tovrstnih težav v prihodnje manj.

»Če vemo, kakšno vreme lahko pričakujemo, je večja verjetnost, da preprečimo nesrečo in posledično škodo. To je bil tudi razlog, da smo se na Zavarovalnici Triglav odločili razviti novo aplikacijo, ki bi uporabnike zaščitila pred nezaželenimi in nepotrebnimi pripetljaji,« pravijo. Ker jo najbolje poznajo, je prav, da jo sami tudi predstavijo.

 

1. Kako aplikacija deluje?

Jure: Podatke o vremenu aplikacija prenaša s strežnikov, ki jih ima ARSO. Snežni telefon pa nam zagotavlja informacije o delovanju smučišč. Na ta način bomo zagotovili, da bodo prikazani podatki res točni.

 

Luka: V aplikacijo smo vključili tiste podatke, ki so po našem mnenju za uporabnike najbolj koristni. Če bi vključili preveč podatkov, bi uporabnike lahko zmedli ter tako zmanjšali preglednost in uporabnost aplikacije.  

 

Nina: Vreme pogosto opazimo šele takrat, ko nas doletijo nevarni vremenski pojavi, ki lahko ogrozijo naše imetje, varnost ali celo življenja. Da bi uporabniki aplikacije lahko še pravočasno ukrepali in poskrbeli za zaščito, smo se osredotočili predvsem na opozorila, izdana s strani ARSO.

 

2. Kaj vam je pri aplikaciji še posebej všeč?

Jure: Velik nabor funkcionalnosti. Aplikacija bo namreč poleg trenutnega vremena in napovedi za prihajajoče dni omogočala tudi napoved vremena v gorah. Opozarja na morebitna izdana opozorila za izbrano regijo, omogoča pregled radarske slike in razmer na slovenskih smučiščih.

 

Luka:  Do sedaj smo imeli aplikacijo, ki je uporabnike opozarjala le na nevarnost toče, v aplikacijo Triglav Vreme pa smo vključili vsa opozorila, ki jih izdaja ARSO. Poleg opozoril pa je ljubiteljem gora in smučanja na voljo pregled trenutnega vremenskega stanja in napoved za prihodnje dni. Če uporabnik za smuko še ne bo povsem odločen in ne zaupa vremenskim podatkom, lahko v aplikaciji preveri dejansko stanje na smučišču kar preko 40-ih kamer v živo.

 

Nina: Aplikacija Triglav Vreme opozarja na veter, dež, nevihte, sneg, poledico/žled, nizko in visoko temperaturo, požarno ogroženost, obalni dogodek, snežne plazove ter točo.

 

Poseben del v aplikaciji pa je namenjen stanju voda v Sloveniji, saj ta sodi med bolj namočene države na svetu.  Ob povečanem vodostaju oziroma pretoku bo uporabnik dobil tudi potisno sporočilo.

 

Poplave so bile, so in bodo. Ubežati jim ne morete, lahko pa bistveno ublažite njihove posledice, če sebe in svoje premoženje ustrezno zavarujete ter se na poplavo pravočasno pripravite. Spoznajte, kako.

 

Ker včasih kljub opozorilom vreme povzroči kakšno neprijetnost, smo v aplikacijo vključili tudi nasvete s spletnega portala Vse bo v redu.

 

Luka: Nasveti s spletnega portala Vse bo v redu bodo uporabniku ponudili koristne informacije – tako o tem, kako delovati preventivno, kot tudi nasvete, kako ravnati, če nas vreme že preseneti.

 

3. Se uporabnik lahko naroči na opozorila oziroma na obveščanje?

Luka: Seveda. Vsak uporabnik bo z namestitvijo aplikacije naročen tudi na obveščanje o vseh nevarnostih. To si lahko enostavno spremeni in določi v nastavitvah aplikacije.

 

Nina: Ob izdani nevarnosti bo uporabnik obveščen s  potisnim sporočilom.

 

4. Je aplikacija namenjena samo za Slovenijo?

Goran: Trenutno bomo zagotovili prikaz podatkov le za področje Slovenije. Zagotovo pa si želimo pokriti še ostale države, predvsem trge, kjer je še prisotna Skupina Triglav kot tudi pogoste počitniške destinacije.

 

Luka: Ne smemo pozabiti tudi na smučišča v sosednjih državah, saj je to pozimi najbolj pogost izlet v tujino.

 

 

5. Za katere pametne telefone je na voljo?

Jure: iOS ter Android.

 

Goran: Glede na trenutno število uporabnikov Windows Phone v Sloveniji, se je Zavarovalnica Triglav odločila, da aplikacije Triglav Vreme na temu operacijskemu sistemu še ne podpremo.

 

6. Za koliko dni lahko aplikacija napove vreme?

Nina: Splošna napoved ter napoved za smučišča je po urah na voljo za 3 dni, napoved za gore po urah za 4 dni, napoved po krajih pa za 5 dni (od tega 3 dni po urah).

 

7. Kako enostavna je aplikacija za uporabo?

Luka: Nobena aplikacija za vremensko napoved ne sme biti težka za uporabo in verjamemo, da tudi aplikacija Triglav Vreme ni.

 

8. Katere tuje aplikacije o vremenu so vam všeč? Ste se po kateri zgledovali?

Luka: Weather Pro, Yahoo weather in privzeta iOS vremenska aplikacija.

 

9. Kateri je vaš najljubši pregovor o vremenu?

Jure: Če na 40 mučenikov dan zmrzuje, še 40 mrzlih noči prerokuje.

 

Luka: Več ko ima leto dni, se v aprilu vreme spremeni.

 

Goran: Za vsakim dežjem posije sonce.

 

Nina: Če se aprila vreme smeje, se bo kisalo kasneje.

 

10. Napovedati ga ne moremo, pa vendar: kakšno poletje si želite?

Jure: Ravno prav vroče, z veliko sončnimi dnevi.

 

Luka: Toplo in ne prevroče, z zasluženim oddihom v daljnih krajih.

 

Nina: Dolgo, sončno in vroče.

 

Goran: Brez vročinskih valov, vetrov in dežja.

 

11. V kateri situaciji bi si želeli, da bi imeli na voljo tako aplikacijo?

Jure: Situacij je veliko. Takšno aplikacijo bi uporabljal vsak dan, pri načrtovanju smučanja pozimi ali primernega dneva za žar poleti.

 

Luka: Vsakič, ko se kam odpravljam in je vreme tako nestanovitno, da se sprašujem, ali je vredno oditi od doma, kako se obleči in ali potrebujem dežnik – teh težav v prihodnje ne bom imel več.

 

Nina: Poleti, ko se približuje nevihta, bi bila radarska slika padavin zelo priročna. Prav tako opozorilo za nevihto ali točo.

 

Goran: Po navadi takrat, ko se odpravim na kakšen izlet in me v nasprotju z vsemi napovedmi preseneti nepričakovano grdo vreme.

 

Da boste bolj varni, pa naj bo zunaj dež ali sonce, si naložite aplikacijo Triglav Vreme: iOS in Android.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice:

 

prosti čas, preventiva, podnebje, vremenski pojavi
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.