Varna avtocesta

Pri vožnji po avtocesti se izogibajte tako imenovanim »sedmim smrtnim grehom«.

Potovanje po avtocesti je z vidika cestnega prometa najvarnejša oblika potovanja. A tudi na avtocesti se dogajajo nesreče. V kolikšni meri nanje vpliva nezadostna vozniška kultura?

 

Statistika prometnih nesreč nazorno kaže, da je vožnja po avtocestah in hitrih cestah v primerjavi s preostalim cestnim omrežjem po statističnih podatkih še vedno najbolj varna.

 

Po podatkih DARS se na avtocestah in hitrih cestah zgodi najmanj prometnih nesreč, čeprav prevzemajo največ prometa. Po statističnih ugotovitvah so štiripasovnice 4,5-krat varnejše od glavnih cest in 7,3-krat varnejše od regionalnih cest.

 

Pri DARS poudarjajo, da je imela na izboljšanje prometne varnosti posredno velik vpliv tudi uvedba vinjetnega načina cestninjenja vozil do največje dovoljene mase 3,5 tone. Posledica takega načina cestninjenja je bila preusmeritev velikega deleža prometa, predvsem osebnih vozil, z regionalnih cest na avtoceste in hitre ceste.

 

Vozniških "sedem smrtnih grehov"

Policija glede prometne preventive voznike opozarja, da naj se pri vožnji po avtocesti izogibajo tako imenovanih "sedem smrtnih grehov", med katere se uvrščajo najhujše kršitve na avtocestah. Te so prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno.

 

Vse naštete kršitve so na avtocesti izjemno nevarne za vse udeležence v cestnem prometu in predstavljajo visoko tveganje za nastanek hude prometne nesreče.

 

Andrej Brglez: Med osnove kulturnega obnašanja spada tudi upoštevanje pravil

O tem, koliko vozniška kultura oziroma pomanjkanje te vpliva na pretočnost in varnost prometnega toka na avtocesti, smo se pogovarjali z inštruktorjem varne vožnje in avtomobilskim strokovnjakom Andrejem Brglezom:

 

"Vozniška (ne)kultura ne vpliva samo na raven varnosti, ampak tudi na boljšo pretočnost, manj stresno vožnjo in seveda na manj nasilja v prometu, ki prav na avtocesti pogosto dobiva zelo grobe in nevarne oblike. Pozitivnih učinkov bolj kulturnega ali pa vsaj tovariškega in odgovornega odnosa je veliko, ključno vprašanje pa je, zakaj se pri vožnji zanje ne odločamo, še posebej če predpostavimo, da je vsem jasno, da med osnove kulturnega obnašanja spada tudi upoštevanje pravil, ki veljajo v določenih situacijah – v prometu pač prometnih. Morda pa predpostavka, da je to vsem jasno, ne drži."

avto, varna vožnja, potovanja, video
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.