Osnove vožnje motocikla: Uporabni nasveti

Izkušen motorist se dobro znajde tudi na makadamu ali v poletni plohi.

Vožnja z motorjem ima svoje čare, a tudi pasti. V video posnetku smo pripravili nekaj koristnih nasvetov za posebne okoliščine, da se izognete slabi volji ali še huje, nezgodam in poškodbam.

 

Z motorjem na makadamu

Makadam, kjer pod kolesi ni asfalta, ki vliva bistveno več zaupanja v stabilnost motocikla, marsikomu nažene strah v kosti. Po nekaj sto prevoženih metrih po makadamski cesti postaneta strah in zakrčenost največja sovražnika. Zato se sprostite in sledite trem ključnim napotkom, ki jih prikazujemo v zgornjem video posnetku:

  1. Vaš pogled usmerite vsaj za dve dolžini motocikla predse v liniji, v kateri boste vozili.
  2. Držite se dela, kjer je makadamska cesta najbolj zvožena. Tam je podlaga najbolj utrjena in najmanj drseča. Izogibajte se vožnji po robu in sredini, saj je pesek, ki je nakopičen na robu ali v sredini ceste, zelo drseč in ne omogoča pravega oprijema.
  3. Na makadamski podlagi vedno dodajajte plin z veliko nežnosti, zavirajte pa le z enim prstom na sprednji zavori. Obvezno si pomagajte tudi z zadnjo zavoro. Vse z nežnostjo in prefinjenim občutkom.

 

S preprosto vajo preverite, kako dobro znate zavijati tudi na asfaltni cesti.

 

Nič ni narobe, če po nekaj metrih vožnje na makadamu preverite podlago z rahlim pospeševanjem in zaviranjem, da spoznate, kje je meja zdrsa zadnjega kolesa. Vedno zavirajte v pokončnem položaju motocikla, nikoli pa ne zavirajte na makadamu s cestnimi gumami v nagibu!

 

Z motorjem v poletni plohi

V poletnih mesecih vas lahko pogosto ujame ploha. Če niste ravno primerno oblečeni, bo kratek nedeljski izlet postal nočna mora in se končal s prehladom. A tudi proti dežju si lahko z malo iznajdljivosti pomagate. Na skoraj vsaki bencinski črpalki boste našli PVC rokavice, ki preprečujejo, da bi si umazali roke med točenjem goriva. Te so vaša odrešitev v spremenljivih vremenskih pogojih. A pozor: najprej nataknite PVC rokavice in šele nato vaše motoristične rokavice. Tako bodo trajale celo vožnjo, poleg tega pa ne boste izgubili oprijema na ročkah.

 

Z majhno nakupovalno vrečko lahko preprečite, da bi vas zmočilo tudi v noge. A tudi tu bodite pozorni, da si te male vrečke nataknete preko nogavic in šele nato obujte vaše čevlje oziroma škornje. Telo pa si najbolje zaščitite tako, da na črpalki poiščete veliko vrečo za smeti, si naredite luknjo za glavo in roke ter jo tako z improvizirano dežno obleko mahnete naprej na pot.

 

Osnovni nasvet, kako se obleči za motor, je: v slojih za dobro počutje.

 

Za konec še dobri stari trik

Trik so poznali že naši stari očetje, danes pa ga pogosto uporabljajo kolesarji. Ko vas presenetijo nizke temperature ali na poti ujame noč in vas začne mraziti, se ustavite pri prvi prodajalni časopisov ali na bencinski črpalki in kupite časopis. Z nekaj sloji časopisnega papirja pod jakno bo v mrzlem vremenu vožnja z motociklom bistveno bolj udobna in prijetna. Časopisni papir je namreč odličen toplotni izolator, ščiti pa tudi pred vetrom.

 

Uživajte v vsaki vožnji, naredite si prijeten izlet. Zapeljite se sami ali v skupini, nikdar ne pozabite tega, kako vas vožnja razveseljuje. Predvsem pa razvijajte se, trenirajte, gradite vaše motoristično znanje, preizkušajte novosti, sedite na različne motocikle, preizkusite se tudi na terenu ali na dirkališču, kjer lahko najvarneje sprostite adrenalin. Varno in srečno, na katero koli pot se boste že odpravili.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Želite naslednjo takšno zgodbo prejeti v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za motoriste:

 

motorno kolo, varna vožnja, video, zavarovanje motornih koles
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim motorjem, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.