Ni dovolj, da so pripeti, pripeti morajo biti pravilno!

Vožnja je za otroke varna, če sedijo čvrsto pripeti v ustreznem otroškem sedežu.

Če ste med tistimi, ki se vam rado mudi in ste na račun tega včasih malo manj natančni glede pravilnega pripenjanja svojih otrok, naj vam povemo, da se največ nesreč zgodi na kratkih razdaljah in v bližini doma.

 

Za poškodbe niti ni vselej kriv trk, včasih zadostuje že nenadno zaviranje, denimo v conah z omejitvijo 30 kilometrov na uro. Že ob takšnem nepričakovanem zaviranju se vaš otrok lahko huje poškoduje, če ni ustrezno pripet. Zato bodite vedno pozorni, da sta tako otrok kot sedež dovolj čvrsto pripeta, na pravilno namestitev sedeža in pravilno pripenjanje otroka opozorite tudi babice in dedke oziroma vse, ki vaše otroke prevažajo. In ne pozabite, svojim otrokom boste največji zgled s svojim doslednim in pravilnim ravnanjem.

 

Kako pravilno namestiti otroški sedež in otroka pripeti v njem, si oglejte v zgornjem triminutnem videu.

 

Varnostni pas mora segati prek ramen

Otrok bi se moral voziti v stolčku, dokler mu pas ne sega čez ramena.

 

Če smo v avtomobilu pravilno pripeti, nam mora varnostni pas segati čez ramena, da nas lahko obdrži naslonjenega na sedež. Težava se pojavi pri manjših potnikih, predvsem pri otrocih, saj je varnostni pas nameščen tik ob vratu. V takšnih primerih lahko v prometni nesreči nastanejo resnejše poškodbe, v hujših primerih tudi poškodbe dihalne cevi ali celo zadušitev. Pri nepravilni namestitvi varnostnega pasu obstaja tudi možnost, da otrok, ki ni pravilno pripet, v prometni nesreči s telesom udari v vrata, poznamo celo primere, ko je otrok v avtomobilu zaspal in se nagnil vstran, ker ni bil pravilno pripet pa ga je ob prometni nesreči odneslo izpod varnostnega pasu.

 

Svetujemo, da otroka vozite v otroškem sedežu, dokler mu običajni tritočkovni varnostni pas ne sega čez ramena. Glede na statistiko povprečen otrok primerno višino (približno 150 cm) doseže pri 12 letih, okrog šestega razreda.

 

Večja varnost otrok tudi na šolskih prevozih

Velikokrat se otroci nepravilno vozijo tudi v organiziranih šolskih prevozih, saj vsa šolska vozila nimajo nameščenih ustreznih sedežev jahačev za manjše učence. Svetujemo vam, da se o tem pozanimate na šoli, po potrebi predlagate nakup jahačev in poudarite, da bodo tako otroci ob prevozu s pravilno opremljenim šolskim vozilom še varnejši.

 

Ste vedeli da ...

Raziskave kažejo, da imajo otroci, starejši od enega leta, v nazaj obrnjenih sedežih precej večje možnosti preživetja prometnih nesreč. V večini evropskih držav, med katere spada tudi Slovenija, se otroci vozijo obrnjeni nazaj le do starosti okrog enega leta. Na Švedskem je praksa drugačna. Tam je razširjena uporaba otroških sedežev, ki omogočajo enak položaj otroka tudi pri starostih do treh ali štirih let oziroma teže 25 kilogramov. V primeru nesreče takrat sila ne obremeni le glave in vratu, temveč se razporedi po celotnem telesu. Učinek je tako precej manjši kot pri položaju otroka, ko ta gleda v smeri vožnje.

otroci, družina, avtomobil, video