Pojasnjujemo zavarovanje mehanskega loma

Zavarovanje za fizične poškodbe stvari v vašem domu.

V trenutku nepazljivosti oplazite televizijo, ki visi na steni. Nevarno se zamaje, a preden lahko kaj več kot le vdihnete, televizija trešči ob tla. Kaj zdaj? Nastala škoda ni posledica požara, poplave, viharja, vloma, itd. A kritje zanjo kljub temu obstaja. Če ste sklenili oziroma sklenete zavarovanje mehanskega loma. Poglejmo, kaj to pomeni.

Na kratko o zavarovanju doma

Zavarovanje doma sklepate zato, da svoj dom zavarujete pred nevarnostmi, ki ga lahko ogrozijo.

 

Na svoj dom glejte kot zavarovalnica. Dom predstavlja vaša nepremičnina – torej zgradba in njeni deli  ̶ ter premičnine, kot so pohištvo in različni aparati.

 

Pri nevarnostih, ki lahko ogrozijo dom, večina najprej pomisli na požar, vlom, poplavo, izlitje vode ipd. To so tako imenovane temeljne nevarnosti, za katere tudi v zavarovalnici ocenjujemo, da so najbolj običajne.

 

Zagotovo pa to nisi edine nevarnosti. Zato lahko tako paketno zavarovanje kot tudi posamična zavarovanja razširite, da vključite še druga kritja, kot je denimo nevarnost potresa, indirektnega udara strele … To so vse zelo resne škode in nevarnosti.

 

Kaj pa škode, ki so posledica povsem običajne nepazljivosti, kot jo omenjamo v uvodu? Ali obstaja tudi zavarovanje, ki krije takšne škode? Recimo, da zaradi neprevidnosti po nesreči podrete televizijo, otroka pri igri prevrneta računalniški ekran, ki se poškoduje, vam pri generalnem čiščenju kuhinje pade na tla mikrovalovka? Da, tudi to nevarnost lahko zavarujete, če se odločite za zavarovanje mehanskega loma.

 

Kaj je zavarovanje mehanskega loma?

Zavarovanje mehanskega loma je zavarovanje za aparate, kot so hladilnik, pečica, pralni stroj ali računalnik, če se ti fizično poškodujejo ali uničijo. Toda samo, če se poškodujejo zaradi nevarnosti, ki niso krite s temeljnimi kritji. Enostavno povedano to pomeni, če se hladilnik poškoduje v požaru, je krit z zavarovanjem požara. Če pa pade na tla, potem lahko uveljavljate povračilo škode iz zavarovanja mehanskega loma. 

 

Pri zavarovanju mehanskega loma gre največkrat za škodo, ki jo povzročijo padci oziroma udarci v te predmete.

 

Zavarovanje mehanskega loma tudi ne bo krilo škode na aparatih, če se ti poškodujejo ali uničijo zaradi udara strele ali napake v delovanju električne energije, saj je temu namenjeno zavarovanje indirektnega udara strele.

 

5 značilnosti zavarovanja mehanskega loma

1. Zavarovanje lahko sklenete za različne sklope aparatov.

  • Sklop A, kamor spadajo: telefonski aparati, avtomatski telefonski odzivniki, telefaksi in telefonske centrale, televizorji, videorekorderji, DVD predvajalniki, snemalniki, domofoni, videofoni, alarmne naprave, antenske naprave (za TV in radio) in glasbeni stolp,

 

in/ali

 

  • Sklop B: hladilniki, zamrzovalniki, štedilniki, mikrovalovne pečice, sesalniki za prah, pralni, sušilni in pomivalni stroji.

 

2. Aparati, ki jih zavarujete ne smejo biti starejši od 8-ih let.

Za računalnike s pripadajočo opremo pa velja, da ne smejo biti starejši od 4-ih let.

 

3. Zavarovanje se sklepa na dejansko vrednost.

Če se aparat uniči, zavarovalnica upošteva pri obračunu škode obrabljenost oziroma njegovo zastarelost, kar imenujemo amortiziranost.

 

Višina amortizacije je odvisna od vrste in pričakovane življenjske dobe predmeta zavarovanja ter starosti in načina uporabe.

 

4. Franšiza

Pri škodah zaradi mehanskega loma gospodinjskih aparatov, ste soudeleženi z odbitno franšizo v višini 75 EUR, lahko pa zavarovanje sklenete tudi brez franšize (govorimo o tako imenovanem odkupu franšize). Če se poškoduje televizija, ki jo omenjamo v zgornjem primeru, in je škoda priznana s strani zavarovalnice ter ocenjena na 700 EUR, to pomeni, da ste soudeleženi s 75 EUR, ostali del stroška pa krije zavarovalnica.

 

5. Zavarovalna vsota

Ko sklepate zavarovanje mehanskega loma, premislite, koliko so vredni aparati, ki jih želite zavarovati in kolikšna vsota bi zadoščala za povrnitev poškodovane stvari v prvotno stanje. V sklopu paketnega zavarovanja DOM znaša zavarovalna vsota 2.500 EUR po zavarovalnem primeru, vendar jo lahko v dogovoru z zastopnikom tudi povišate.

 

Katera kritja še potrebujete za svoj dom? Koliko stane zavarovanje doma? Na enem mestu smo zbrali vse koristne informacije o zavarovanjih ob nakupu nepremičnine. Preberite si našo poglobljeno zgodbo in is naročite Priročnik za zavarovanje doma.

družina, vzdrževanje doma, popravila, nepremičnina, paketno zavarovanje DOM, zavarovanje premičnin, požarno zavarovanje, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.