Prijava
Aktualno
%D
dni
%H
ur
%M
minut
%S
sekund
LIVE
rezultati

Za boljšo oskrbo novorojenčkov

objavljeno14. 8. 2019

Veste, da z udeležbo na 8. Triglav teku podpirate dogodek z dobrodelno noto? Na eni najlepših tekaških prireditev v osrčju očarljive narave bodo organizatorji predali donacijo, s katero bodo novorojenčkom s težavami po celi Sloveniji pomagali do prvega vdiha.

Triglav tek je dogodek, ki k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu spodbuja vse generacije tekačev. A ta tekaška prireditev si za zdravo življenje prizadeva še drugače. Na dozdajšnjih sedmih tekih so organizatorji donacije v skupni vrednosti 105.000 evrov predali kar 17 zdravstvenim ustanovam. Med njimi so:

  • 14 porodnišnic oziroma porodnih oddelkov,
  • Pediatrična klinika Ljubljana,
  • Univerzitetni klinični center Ljubljana in
  • Ultrazvočno društvo za projekt Slojenčki.

 

Tako so donacije v osmih letih Triglav teka prejele prav vse slovenske porodnišnice, v katerih se vsako leto rodi 20.000 otrok.

 

Preko projekta Slojenčki pomagali okoli 18.000 novorojenčkom

V zadnjih letih je donacijo dvakrat prejelo tudi Ultrazvočno društvo za projekt Slojenčki, ki z nakupom dodatne zdravstvene opreme skrbi za izboljševanje pogojev za varne, prijetne in prijazne porode. »V Sloveniji imamo najnižjo umrljivost novorojenčkov na svetu. Prizadevamo si, da tako tudi ostane, in da smrtnost med novorojenčki še znižamo. Zato z boljšo opremo pomagamo osebju pri delu,« je o pomenu projekta povedala izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Porodnišnice Postojna ter dodala: »Želimo si, da bi se vsi državljani in (bodoči) starši zavedali, da so porodnišnice izjemo varne ustanove, ki pa potrebujejo pomoč širše družbene skupnosti pri nabavi opreme.«

 

Tako ni naključje, da so v okviru projekta Slojenčki s sredstvi, ki so jih prejeli v letih 2017 in 2018 poskrbeli za varnejše pogoje za (bodoče) mamice in njihove najmlajše. V Porodnišnici Ljubljana so v 11 sobah porodnega bloka zamenjali osnovno medicinsko opremo in pohištvo, ki jo bilo v nekaterih primerih staro več kot 30 let.

 

»S sredstvi, pridobljenimi v okviru Triglav teka, smo kupili sodobno porodno posteljo in mini operacijsko luč. Na oddelek, kjer ležijo porodnice po carskih rezih, smo namestili 3 previjalne mizice, ki mladim mamicam in babicam omogočajo nego dojenčka v intenzivnih sobah, kjer so nastanjene mamice v času bivanja v porodnišnici,« našteva sogovornica.

 

V okviru projekta Slojenčki zbrana sredstva namenjajo novi opremi v porodnišnicah.

 

Ker se v sobah ljubljanske porodnišnice vsako leto rodi okoli 6.000 otrok, je izračun pokazal, da je oprema v slabih treh letih pomagala že številnim izmed 18.000 novorojenčkom in njihovim staršem.

 

Pomoč pri prvem vdihu

Projekt Slojenčki, s katerim je Ultrazvočno društvo od leta 2016 skrbelo predvsem za opremo v ljubljanski porodnišnici, se je z letošnjim letom razširil tudi na preostalih 13 slovenskih porodnišnic oz. porodnih oddelkov. »Ni vseeno, kakšni so prostori porodnišnic, čeprav je pri porodu najbolj pomemben odnos osebja. V urejenem okolju in s sodobnim napravami je lažje delati ter zagotavljati vrhunsko oskrbo. Zato si prijetno in dobro opremljeno okolje zaslužijo vse slovenske porodnišnice,« o razlogih za širitev projekta pravi izr. prof. Nataša Tul Mandič, predsednica Društva Slojenčki.

 

Zato bo donacija, ki jo bo Zavarovalnica Triglav kot glavni organizator tekaške prireditve na Brdu pri Kranju predala letos, pomagala vsem porodnišnicam po Sloveniji. Z njo bo vsaka prejela po en aparat, ki služi za pomoč novorojenčkom v primerih, ko se takoj po rojstvu nepričakovano soočijo z dihalno stisko in potrebujejo pomoč pri prvem vdihu.

 

»Vsaka od porodnišnic je lahko izbirala med dvema tipoma aparatov, ki so nepogrešljivi v vsaki porodni sobi, saj se nepredvidljive situacije lahko zgodijo pri vsakem porodu. Pravijo, da je porod najnevarnejše potovanje v življenju. Babice in zdravniki, ki ga spremljamo, se tega zavedamo bolj kot kdorkoli drug,« o donaciji razmišlja sogovornica in dodaja: »Za Društvo Slojenčki tovrstna donacija predstavlja enkratno darilo, saj gre za edinstven primer sočasne donacije vsem 14 slovenskim porodnišnicam. To je prvi tak projekt in iskreno želim, da ni zadnji.«

 

Dogodku za boljšo oskrbo novorojenčkov se pridružite tudi vi

S prijavo na 8. Triglav tek si zagotovite mesto na dogodku, ki ga zaradi dobrega namena, neokrnjene narave in spodbude ljudem vseh generacij k aktivnemu življenjskemu slogu podpirajo tudi številni slovenski športniki.

 

Pohitite, saj so pozne prijave odprte le še do petka, 30. avgusta. Na 8. Triglav tek se boste lahko prijavili tudi na dan dogodka, a le do zapolnitve prostih mest.