Aktualno
%D
dni
%H
ur
%M
minut
%S
sekund
LIVE
rezultati

Postavljen cilj za 8. Triglav tek

objavljeno21. 9. 2018

Pa je za nami. Težko pričakovani Triglav tek. Kot vedno do sedaj, se je tudi letos zbrala kopica nasmejanih in pozitivnih ljudi, med katerimi je meni najlepše gledati predvsem najmlajše, ki se teka še posebej veselijo. Vsaj pri nas je tako – najmlajši me je zagotovo dvajsetkrat vprašal, kdaj bo na vrsti on. Ko je končno prišel njegov čas, pa na koncu ni bil najbolj zadovoljen. Tudi jaz ne s svojim tekom. Ampak obema sem odvrnila, da bomo imeli drugo leto spet priložnost, da se izkažemo.

Kljub idealnim pogojem z nekaj težavami

Moram priznati, da tista sobota res ni bila najbolj moj dan, saj sem že pred začetkom čutila, da se pripravlja »tahud« glavobol, pa kljub temu upala, da bo minil. Tudi zahvaljujoč sodelavki, ki mi je prijazno odstopila protibolečinsko tableto. Glavobol  se je kljub vsemu stopnjeval, tako da smo po zaključku otroškega teka, takoj odšli proti domu.

 

Če strnem misli zdaj, ko ne čutim nobenih bolečin, lahko rečem, da je bil tek vseeno dober. Sem pa, posebej na teku na 10 km, skrbno spremljala misli, ki so mi rojile po glavi na prečudoviti trasi parka Brdo.

 

Družinski tek bo naslednjič tudi za nas družinski

Če dobro pomislim, naš družinski tek niti ni tako zelo družinski, saj je ta srednji sin, ki je tekel z nama z možem letos že tretjič, precej tekmovalen in teče najhitreje od nas. Mož letos ni nič kaj tekel in se je raje posvečal dvokolesnemu športu, tako da smo tekli vsak zase. Sin prvi, jaz druga, mož tretji. Tekla sem hitreje, kot bi sicer (pod 5 min/km), če ne bi bila pod pritiskom tega, da moram paziti, da bomo imeli vsaj približno dober čas. A kljub temu sem se malo šparala za desetko. In tu se že pozna tisto, da ravno trenirala pa nisem.

 

Teči 3,5 kilometra v hitrem tempu, to je v tempu, ki ga sicer nisi vajen, tudi ni kar tako. Pa nekaj malega je naredila vročina, ki je počasi že pritiskala na nas tekače. Saj ne, da bi mi bilo kaj hudega, ampak moj povprečni pulz je bil za moje pojme kar malo previsok. Na cilju smo si dali kepce, da je 14. mesto povsem zadovoljiv rezultat.

 

A naslednje leto bo moj cilj, da tečem družinski tek po družinsko – morda že z najmlajšim. Skupaj na štartu, skupaj na cilju, pa če pritečemo zadnji v cilj.

 

Na milijone misli

Na tekaških prireditvah je zmeraj tako, da si zaradi gneče na štartu želiš, da jo čimprej popihaš mimo v malo razredčeno gručo tekačev, a se pri tem ujameš v past, da začneš teči prehitro. Potem pride nekaj naklona in po pretečenih treh kilometrih te malo zaskrbi, kako boš zmogel do konca. No, tako je bilo pri meni.

 

Nekaj je naredil že tek pred tem, malo je prispevalo sonce, nekaj pa seveda premalo treninga. Saj ne, da bi blazno trpela, a nimam tako zelo rada negativnih misli medtem, ko tečem.

 

Tukaj je primer notranjega boja, na katerega sem naletela med tekom: bilo mi je zelo vroče in v mislih sem se pogovarjala sama s sabo, češ, ali mora letos spet tako nažigati sonce, pa kako bi bilo boljše teči, če bi bilo oblačno ali pa celo, če bi deževalo.

 

V istem trenutku sem se spomnila na to, koliko mi sicer pomeni sonce in kako zelo ga potrebujem v življenju, koliko energije mi daje. Takoj sem vzela nazaj prejšnje slabe misli in jih preoblikovala v pozitivne. In ne boste verjeli, res je bilo takoj lažje teči.

 

Tu se lahko navežem na prejšnji članek, v katerem sem ugotavljala, da je vse v glavi. Misli, ki jih gojiš v svoji glavi dejansko usmerjajo naprej tvoja dejanja. Zato nam vsem predlagam, da bodimo izbirčni in preudarni pri odločanju, katerim vrstam misli bomo dovolili, da se zadržujejo v naši glavi – negativne vsekakor ne morejo prinesti pozitivnega življenja.

 

O avtorici: Špela Jereb Planinšek je kulinarična blogerka, ljubiteljica potovanj in mama treh otrok, a tudi navdušena rekreativna športnica, ki tekaške copate obuje, kadar le lahko. Na 7. Triglav teku se je podala na 10-kilometrsko izkušnjo in na družinski tek. O svojih pripravah nanju je pisala v prispevkih Naučila sem se teči iz užitka, Bi morala začeti trenirati načrtovano? in Vse je v glavi.